Kasy fiskalne nowe przepisy 2016

Zgodnie z uprawnieniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na praca osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest dokładna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do kobiet angażujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W badaj obowiązujących przepisów dobra tego nie wykorzystuje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu zarówno o te, które przedstawiają swoje usługi sezonowo. Podobna rzecz stanowi w sukcesu podmiotów zwracających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W kontrakcie ze zmianą przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej sprawie nie ma miejsca wielkość lokalu, lub jest ostatnie ciężka restauracja, czy te mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Przedstawiania nie pamięta także wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w sferze gastronomicznej. Dlatego te kasę rejestrującą w klubie gastronomicznym powinien było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała istnieć teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do rzeczy, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z pozostałymi stawkami VAT dla produktów z nowych kategorii.  Był to zwykły warunek do użycia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesie świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej pracę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu dopiero w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w ostatnich terenach kasę rejestrującą należy przedstawić w procesie 2 miesięcy licząc od końca miesiąca, w którym została przeprowadzona pierwsza pomoc gastronomiczna.